2010. január 25., hétfő

Testképzavarokról - második rész

Az előző bejegyzésemben a két leggyakoribb testképzavarról (az anorexiáról és a bulimiáról) írtam, most pedig két ritkább, de sajnos hihetetlen ütemben terjedő betegségről írok.
Az első az ortorexia, mely első hallásra nem is hangzik rosszul, hiszen az ebben szenvedő csak egészséges táplálékokat fogyaszt.
Mi ebben a rossz, kérdezhetitek, a válasz pedig a mértéktelenség.
Az ortorexiás a diéta megszállotja, a bűnös ételeket messzire kerüli, órákat tölt a menüje megválasztásával, eltervezésével, elkészítésével.Ha ettől eltérő ételt kell fogyasztania (pl családi ünnepen) akkor rosszul érzi magát, sőt súlyosabb stádiumban inkább megszakítja az ilyen kapcsolatait, nehogy ennie kelljen olyasvalamit,amit nem engedélyez magának. Gyakoriak a hiánybetegségek, hiszen egyes ételtípusokat teljesen kihagy az étrendjéből - például kerüli a szénhidrátokat, vagy zsírokat, pedig egészséges mértékben ezekből is fogyasztania kellene. Végül teljesen megszállotja lesz az evésnek, hasonlóan, mint az anorexiások, ezért néha nehéz elválasztani a két betegséget egymástól. Az ortorexiát, mint betegséget 2001-ben írták le először, t évvel később pedig már megvolt az első halálos áldozata is.
A másik hasonló betegség az exorexia, mely a túlzásba vitt sportolást jelenti. Az ebben szenvedő beteg az edzés megszállotja, és bár nem versenysportoló, naponta órákat tölt edzéssel. Önmagában ez sem lenne baj, de itt is túlzásokba esik a beteg, ha bármilyen esemény miatt le kell mondani az edzését, akkor rosszul érzi magát, inkább lemond a társasági életről, csak nehogy megzavarják az ő tökéletes edzéstervét, mert akkor nem lehetne egyészséges.
A betegségtől való félelem mindkét tesképzavarhajtóereje, csak az ortorexiások az étkezésükkel, míg az exorexiások a testük edzésével próbálják elkerülni.
Ide tartozik még a szinte csak férfiakra jellemző izomdiszmorfia, mely főleg a testépítőknél gyakori.
Az ebben szenvedő, az izmait fejletlennek látja, és folytonos edzéssel, táplálék kiegészítőkkel - esetleg tiltott szerekkel - igyekszik elérni a hőn áhított kinézetet. Hiába dagadnak hatalmas izmok rajta, ő nem látja azokat.

A testképzavarokról szóló minisorozatom következő, befejező részében az eddig megismertetett betegségek lelki okairól, kezeléséről írok majd. Remélem tetszett a bejegyzés, és elolvassátok a következőt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails